Introductie 3: Hoe bewaar ik bitcoin?

Bitcoin en andere cryptocurrencies zijn volledig digitale en decentraal beheerde muntsoorten. Het grote voordeel hieraan is dat jij je cryptocurrencies volledig onafhankelijk van banken en andere financiële instellingen kunt beheren. Je kunt met een eigen wallet volledig in controle over je eigen cryptocurrency vermogen zijn.


Wat is een BTC wallet?


Zoals besproken is bitcoin (BTC) een volledig digitale munt en kun je ze niet opslaan in de kluis van een bank of verstoppen in je matras. Bitcoins worden opgeslagen op een digitaal adres op de blockchain en kunnen enkel worden verstuurd als je de geheime sleutel kent die bij het digitale adres hoort. In principe is een bitcoin wallet niet meer dan de combinatie van dit adres en de daaraan gekoppelde geheime sleutel. Het is een ontzettend simpel, maar krachtig concept. Zonder de tussenkomst van banken of andere derden kun jij met een bitcoin wallet je eigen vermogen beheren. Het klinkt nu misschien nog een beetje als een ver-van-je-bed-show, maar als je eenmaal doorhebt hoe het werkt is het verrassend simpel.


Welke verschillende soorten bitcoin wallets zijn er?


Er worden op het internet ontzettend veel verschillende soorten bitcoin wallets aangeboden. Hoe weet jij nou welke bitcoin wallet het beste bij jou past? In dit gedeelte hebben we de verschillende soorten wallets die er bestaan op een rijtje gezet en bespreken we kort de voor- en nadelen zodat jij kunt bepalen welke wallet het beste werkt voor jou. Het kiezen van de juiste wallet is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Bijvoorbeeld hoeveel ervaring je hebt met cryptocurrencies en hoe klein of groot het bedrag is dat je gaat investeren. Let daarbij op dat je de wallet voor de juiste cryptocurrency kiest. Er zijn namelijk verschillende wallets voor verschillende cryptocurrency. In deze post gaan we in op bitcoin wallets.


Er zijn vier verschillende soorten wallets waarop jij je bitcoin kunt opslaan. Mobiele wallets, software wallets, hardware wallets en web wallets. Iedere wallet heeft verschillende kenmerken en ontzettend veel verschillende aanbieders. Hieronder gaan we de verschillende soorten stuk voor stuk behandelen.


Mobiele wallet


Je kunt je cryptocurrencies beheren met je eigen smartphone. Op die manier heb je ze in principe altijd op zak en het installeren van een wallet app is over het algemeen gratis. Het is een goedkope en makkelijke manier om je bitcoins te bewaren. Een mobiele wallet is perfect voor de beginnende investeerder. Ga je met grotere bedragen investeren? Dan is het raadzaam om voor veiligere opties als bijvoorbeeld een hardware wallet te kiezen. Je hebt je mobiel natuurlijk altijd bij je en dat kan jou en je vermogen kwetsbaar maken.


Software wallet


Een stapje veiliger dan het beheren van je cryptocurrencies op je telefoon is het installeren van een software wallet op je computer. Hiermee kun je direct vanaf je computer je bitcoins beheren en ook deze optie is over het algemeen gratis. De software wallet is veiliger dan een mobiele wallet omdat je deze uiteraard niet altijd bij je hebt en het makkelijker is om je computer te beveiligen met een goede virusscanner. Ga je met iets grotere bedragen aan de slag? Dan kan de software wallet de ideale keuze voor jou zijn. Wil je voor nog meer veiligheid gaan? Dan raden wij je aan een hardware wallet aan te schaffen.


Hardware wallet


Een hardware wallet is een fysiek apparaat dat speciaal ontwikkeld is om cryptocurrencies op te beheren. Er zijn een aantal grote aanbieders en voor iets meer dan honderd euro kun jij de nieuwste modellen aanschaffen. Dit is de veiligste manier om je cryptocurrencies te beheren. Deze apparaten zijn het meest geschikt voor de wat meer ervaren handelaar en als je met serieuze bedragen aan de slag gaat.


Web wallet


De laatste soort die we gaan behandelen is de web wallet, hiermee kun je op het internet jouw cryptocurrencies beheren. Hoewel ze vaak gemakkelijk zijn aan te maken, raden wij het niet aan om web wallets te gebruiken. Vaak zijn dit wallets waarbij derden uiteindelijk in controle zijn over de beveiliging van jouw cryptocurrencies en dit is juist iets wat je altijd in eigen handen wilt houden.