Introductie 2: Hoe kan ik bitcoin kopen?

Er zijn vele opties beschikbaar voor het kopen en verkopen van cryptovaluta, elk met zijn eigen voor en nadelen. We zullen deze opties hieronder verder bespreken. We raden de beginnende gebruiker aan om gebruik te maken van een wisselkantoor. Dit is voor beginners de meest veilige, snelle en eenvoudige manier.


Kopen via een wisselkantoor

Bij een wisselkantoor kan je veilig en eenvoudig bitcoins kopen en verkopen. Bij het merendeel van de wisselkantoren kan je afrekenen via Ideal. Wisselkantoren handelen in bitcoins en kopen & verkopen deze met het doel om daar winst mee te maken. Voordat je bitcoins kan kopen of verkopen moet je bij de meeste aanbieders wel eerst jezelf identificeren. Kopen en verkopen via een wisselkantoor is niet altijd de voordeligste optie, de wisselkantoren houden namelijk een tarief aan voor het omwisselen van de cryptovaluta.


In de praktijk houdt het kopen van bitcoin bij een wisselkantoor meestal niet meer in dan het aanmaken van een account. Daarna kunnen de gewenste hoeveelheid bitcoins of euro’s ingevoerd worden op de website en afgerekend. Na het kopen of verkopen worden de bitcoins of euro’s op de, door jou aangegeven adres of rekening, gestort.


Voordelen wisselkantoor:

 • Betalen met Ideal

 • Eenvoudig

 • Snel

 • Veilig


Nadelen wisselkantoor

 • Niet persé de goedkoopste manier

 • Mogelijk registratie nodig wat lang kan duren


Kopen via een exchange

Er zijn online handelsplatformen waar kopers en verkopers van cryptovaluta bij elkaar gebracht worden, deze worden in de volksmond exchanges genoemd. Een exchange koopt of verkoopt zelf geen bitcoins maar faciliteert alleen de handel tussen zijn bezoekers. Voor het gebruik van de exchange betaal je meestal transactiekosten, deze kunnen verschillen per individuele crypto exchange. Bitcoin kopen of verkopen op een exchange is bijna altijd de goedkoopste optie. Het nadeel van een exchange is dat het omslachtiger is dan een wisselkantoor en enig technisch inzicht vergt. Een ander nadeel is dat een gemiddelde exchange meer van je wil weten dan een wisselkantoor, de kans is dus groot dat je jezelf moet identificeren (dit wordt ook wel een ‘KYC procedure‘ genoemd). In de praktijk komt het kopen bij een exchange erop neer dat je eerst een account zal moeten aanmaken en jezelf identificeren, door bijvoorbeeld het uploaden van een paspoort of rijbewijs. Daarna kan je geld overmaken naar de exchange, meestal door het doen van een bankoverschrijving. Maar in principe wordt er enkel reeds gekochte BTC gestuurd naar een voor jou unieke exchange wallet. Als het geld of de BTC binnen is kan je hiermee de cryptovaluta kopen welke op het handelsplatform worden aangeboden. Eenmaal gekocht kan je deze dan weer terug sturen naar een hardware wallet (zoals de Ledger Nano S of Trezor), of kan je beslissen om deze simpelweg op de exchange bewaren (dit is alleen verstandig op korte termijn i.v.m. gevaar voor hackers).


Voordelen exchange:

 • Bijna altijd de goedkoopste optie

 • Aanbod van veel verschillende cryptovaluta


Nadelen exchange:

 • Omslachtig / technisch inzicht nodig.

 • KYC registratie vaak nodig, wat soms lang kan duren.


Op onze links pagina kan je een overzicht vinden van de meest populaire cryptocurrency exchanges.


Bitcoins omwisselen voor altcoins (en andersom)

Er zijn een aantal websites waar je cryptovaluta kan omruilen, maar niet kopen of verkopen. Op deze websites, zoals bijvoorbeeld Changelly en ShapeShift, kan je snel en eenvoudig je BTC omruilen naar bijvoorbeeld Ethereum of Monero en vice versa. Dit is een zeer laagdrempelige en eenvoudige manier om in het bezit te komen van andere cryptovaluta. Je moet uiteraard wel eerst een cryptomunt hebben om te kunnen beginnen met ruilen dus voor beginners is dit niet erg praktisch. In de praktijk bestaat het omwisselen via ShapeShift uit de volgende stappen. Kies de munt en hoeveelheid die je wilt ruilen, kies de munt die je terug wilt hebben en geef het adres op waar je de nieuwe munt wilt ontvangen. ShapeShift zal je dan een adres sturen waar je de te ruilen munt naartoe kan sturen en meestal is de transactie dan binnen een paar minuten afgerond.


Voordelen ShapeShift/Changelly

 • Eenvoudig.

 • Geen identificatie nodig.

 • Grote hoeveelheid altcoins beschikbaar.


Nadelen ShapeShift/Changelly

 • Niet praktisch voor beginners.

 • Geen aankopen met Euro mogelijk.


Kopen via een Bitcoin-pinautomaat (ATM)

In Nederland zijn er meerdere Bitcoin pinautomaten te vinden, de zogenaamde ATM’s. Bij een pinautomaat kan je één of meerdere cryptovaluta kopen met Euro’s en soms ook vice versa. De opties die een automaat ondersteunt hangt af van het type automaat en de aanbieder. Sommige automaten vereisen identificatie en bij anderen hoeft dat niet als je maar onder een bepaald bedrag blijft. Bijna alle Bitcoin ATM’s zijn eenvoudig in gebruik en het maken van een transactie duurt niet veel langer dan je gewend bent bij een reguliere pinautomaat. De grootste valkuil van een Bitcoin pinautomaat zijn toch wel de kosten. Bij sommige automaten betaal je tot wel 10% meer dan de huidige Bitcoin koers en per transactie worden er vaak ook extra kosten gerekend. De meeste aanbieders doen dat om het koersrisico en de transactiekosten mee af te dekken.


In Nederland zijn momenteel iets meer dan 20 verschillende pinautomaten te vinden, de meeste staan in de regio Amsterdam. Op CoinATMradar kan je een kaart vinden om te zien of er bij jou ééntje in de buurt is. Je kan daar ook zien welke munten er ondersteund worden en of alleen kopen of ook verkopen mogelijk is. De data op de site is niet altijd even recent dus hou daar rekening mee. In de praktijk houdt het kopen van cryptovaluta bij een ATM meestal het volgende in. Je kiest op de automaat de te kopen munteenheid en de hoeveelheid. Daarna laat je het scherm van je smartphone, met daarop de QR-code van je wallet adres, zien aan de automaat zodat deze gescand kan worden en de automaat weet waarheen de aangekochte bitcoins gestuurd moeten worden. Na het invoeren van de benodigde biljetten in de machine wordt de transactie voltooid en worden de bitcoins naar het door jou opgegeven adres gestuurd.


Voordelen van ATM’s

 • Eenvoudig in gebruik.

 • Snel en zeer praktisch / fysiek.


Nadelen van ATM’sNadelen van ATM’s

 • Niet altijd ééntje in de buurt.

 • Hoge transactiekosten.

 • Beperkt aanbod altcoins.


Kopen van persoon naar persoon (p2p)

Om bitcoins te kopen en verkopen heb je niet perse een exchange of wisselkantoor nodig, je kan ze ook gewoon uitwisselen met andere personen. Dit noemt men ook wel een peer-to-peer, of p2p-transactie. Een voorbeeld is de website localbitcoins.com. Dit is een cryptocurrency p2p-platform, welke het mogelijk maakt om eenvoudig in contact te komen met andere bitcoin kopers en verkopers. Je kan kijken of er handelaren bij je in de buurt zijn en het heeft ook een zogenaamde escrow functie die pas uitbetaald aan de koper wanneer deze daadwerkelijk betaald heeft. Localbitcoins is een eenvoudige manier voor mensen om cryptovaluta te kopen & verkopen als er geen toegang is tot een exchange of wisselkantoor. Het nadeel ervan is dat je vaak wel de tegenpartij fysiek moet ontmoeten om de deal te sluiten dus hou daar rekening mee. Mocht je geen zin hebben in een exchange of wisselkantoor en vindt je localbitcoins te ingewikkeld dan kan je uiteraard ook gewoon bitcoins kopen en verkopen via bestaande alternatieven, zoals Marktplaats en Facebook Marketplace. We raden dit echter niet aan vanwege de uitdagingen die dat met zich meebrengt op het gebied van veiligheid en privacy. In de praktijk gaat het kopen van bitcoins via Localbitcoins ongeveer hetzelfde als dat je gewend bent van Marktplaats. Je maakt een account aan en zoekt naar een aanbieder bij jou in de buurt. Dan wordt onderling de hoeveelheid en prijs afgesproken en kan je elkaar (op locatie) ontmoeten om de deal te sluiten.

Voordelen van p2p kopen en verkopen

 • Eenvoudig en direct

 • In (bijna) elk land mogelijk

 • Geen identificatie nodig


Nadelen van p2p kopen en verkopen

 • Vaak duurder dan een exchange of wisselkantoor

 • Fysiek ontmoeten van kopers/verkopers soms nodig

 • Alert zijn voor oplichters is noodzakelijk.