Introductie 1: Wat is bitcoin?

Bitcoin is de moeder aller cryptocurrencies, de munt waarmee de cryptorevolutie begon. In 2008 werd onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto de Bitcoin white paper gepubliceerd en daarna is het snel gegaan. Op 3 januari 2009 ging het Bitcoin-netwerk live en werd het eerste block gemined door Nakamoto zelf, voor een beloning van 50 bitcoins. Hoewel het concept van een decentrale cryptocurrency al in 1998 voor het eerst werd beschreven door Wei Dai, werd Bitcoin hiermee de eerste succesvolle toepassing van het concept.

Het bijzondere aan Bitcoin is dat het voor het eerste in de geschiedenis mogelijk was om een stukje digitale waarde over te dragen, zonder daar een tussenpersoon voor nodig te hebben. Het lastige aan de overdracht van iets digitaals is dat het in principe eindeloos gekopieerd kan worden. Om een succesvol digitaal betalingssysteem te bouwen, moet je dus een oplossing verzinnen voor het probleem dat de digitale valuta simpelweg gekopieerd en dubbel uitgegeven kan worden. De huidige oplossing van dit probleem is het inbouwen van een centrale autoriteit die de transacties verwerkt en controleert. De zwakte daarvan is dat je altijd bent aangewezen op het element van vertrouwen, de centrale autoriteit heeft in feite alle macht.

Bitcoin haalt het element vertrouwen uit de formule en is een protocol waarbij de transacties verwerkt worden op basis van wiskunde. Een systeem dat berust op vertrouwen is niet per definitie verkeerd, maar het zorgt wel voor kwetsbaarheden. Het systeem is zo betrouwbaar als de mate van integriteit van de mensen die het in stand houden. De geschiedenis heeft meerdere malen uitgewezen dat mensen gevoelig zijn voor financiële prikkels. Het Bitcoin-protocol haalt deze zwakte uit het systeem en zorgt voor een scheiding van het monetaire systeem en financiële instellingen. Met de cryptorevolutie, onder leiding van Bitcoin, zou het monetaire systeem er over een paar jaar wel eens heel anders uit kunnen zien! Daarmee is Bitcoin meer dan een digitale munteenheid, Bitcoin staat voor financiële vrijheid, soevereiniteit.

Op welke manieren verschilt het van traditionele valuta?

Bitcoin kan worden gebruikt om dingen elektronisch te betalen, als beide partijen hiertoe bereid zijn. In die zin is het net als conventionele dollars, euro's of yen, die ook digitaal worden verhandeld.

Maar het verschilt op verschillende belangrijke manieren van fiat digitale valuta:

1 - Decentralisatie

Het belangrijkste kenmerk van Bitcoin is dat het gedecentraliseerd is. Geen enkele instelling beheert het bitcoin-netwerk. Het wordt onderhouden door een groep vrijwilligers (developers) en wordt beheerd door een open netwerk van specifieke computers over de hele wereld.

Bitcoin lost het "dubbele bestedingsprobleem" van elektronische valuta op (waarin digitale activa gemakkelijk kunnen worden gekopieerd en hergebruikt) door een ingenieuze combinatie van cryptografie en economische prikkels. In elektronische fiat-valuta's wordt deze functie vervuld door banken, waardoor ze controle hebben over het traditionele systeem. Met bitcoin wordt de integriteit van de transacties gehandhaafd door een gedistribueerd en open netwerk, dit netwerk is eigendom van niemand.

2 - Beperkte voorraad

Fiat-valuta's (dollars, euro's, yen, enz.) hebben een onbeperkte voorraad - centrale banken kunnen er zoveel uitgeven als ze willen en kunnen proberen de waarde van een valuta ten opzichte van anderen te manipuleren. Houders van de valuta (en vooral burgers met weinig alternatief) dragen de kosten (inflatie).

Met bitcoin daarentegen wordt het aanbod strak geregeld door het onderliggende algoritme. Elk uur worden een klein aantal nieuwe bitcoins 'ge-mined' (geproduceerd), en dit zal met een afnemende snelheid blijven gebeuren totdat een maximum van 21 miljoen is bereikt. Dit maakt bitcoin aantrekkelijker als een opslag van waarde - in theorie is het dus zo, als de vraag groeit en het aanbod hetzelfde blijft, zal de waarde toenemen.

3 - Semi-anoniem

Hoewel afzenders van traditionele elektronische betalingen meestal worden geïdentificeerd (voor verificatiedoeleinden en om te voldoen aan anti-witwaspraktijken en andere wetgeving), werken gebruikers van bitcoin in theorie in semi-anonimiteit. Omdat er geen centrale 'validator' is, hoeven gebruikers zich niet te identificeren wanneer ze bitcoin naar een andere gebruiker sturen. Wanneer een transactieverzoek wordt ingediend, controleert het protocol alle eerdere transacties om te bevestigen dat de afzender de benodigde bitcoin heeft en de autoriteit om ze te verzenden. Het systeem hoeft zijn of haar identiteit niet te kennen.

In de praktijk wordt elke gebruiker geïdentificeerd door het adres van zijn of haar portemonnee. Transacties kunnen met enige moeite op deze manier worden gevolgd. Ook heeft wetshandhaving methoden ontwikkeld om gebruikers indien nodig alsnog te identificeren.

Bovendien zijn de meeste wisselkantoren wettelijk verplicht om identiteitscontroles bij hun klanten uit te voeren voordat ze bitcoin mogen kopen of verkopen, wat wat er voor zorgt dat bitcoingebruik kan worden gevolgd. Omdat het netwerk transparant is, is de voortgang van een bepaalde transactie voor iedereen zichtbaar.

Dit maakt bitcoin geen ideale valuta voor criminelen, terroristen of witwassers.

4 - Onveranderlijkheid

Bitcoin-transacties kunnen niet worden teruggedraaid, in tegenstelling tot elektronische fiat-transacties.

Dit komt omdat er geen centrale 'scheidsrechter' is die kan zeggen 'OK, geef het geld terug'. Als een transactie is geregistreerd op het netwerk en er meer dan een uur is verstreken, is het onmogelijk om te wijzigen.

Hoewel dit sommigen onrustig kan maken, betekent dit dat met geen enkele transactie op het bitcoin-netwerk kan worden geknoeid.

5 - Deelbaarheid

De kleinste eenheid van een bitcoin wordt een satoshi genoemd. Het is honderd miljoenste van een bitcoin (0.00000001) - tegen de prijzen van vandaag, ongeveer honderdste van een cent. Dit zou mogelijk microtransacties mogelijk maken die traditioneel elektronisch geld niet kan.